15.5 C
Sarajevo
19.09.2024

Europska unija i Velika Britanija dogovorile odnose nakon Brexita

May danas ide pred parlament. Javljaju kako je iz Europske komisije poručeno kako je dogovor u načelu postignut.

 

Dogovor obuhvaća kako će se odvijati trgovina te sigurnosna i druga pitanja između EU-a i Velike Britanije nakon Brexita. Britanija bi trebala napustiti EU 29. marta 2019., a diplomati nastoje dovršiti sporazum o razlazu i o budućim odnosima dviju strana kako bi ih mogli odobriti čelnici država članica EU na samitu u nedjelju.  Predsjednik evropskog vijeća Donald Tusk istakao je kako su budući odnosi dogovoreni na nivou pregovarača i političkom nivou.

- OGLAS -

 

Sudeći po nacrtu deklaracije koji su dogovorili Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska komisija, strane su predvidjele što je moguće tješnje veze u trgovinskim odnosima, s ciljem olakšanja legitimne trgovine. Nacrt deklaracije sada će razmotriti nacionalni predstavnici preostalih 27 članica EU na današnjem sastanku u Bruxellesu. I EU i Britanija trebali bi ostvariti nivo liberalizacije trgovine znatno viši od onoga unutar WTO”, navodi se u nacrtu deklaracije. 

- Advertisement -

 

Prelazni period, za koji se Britanija i EU nadaju da će započeti kada London napusti EU 29. marta, može biti produžen za vremenski okvir od dvije do četiri godine, navodi se u nacrtu deklaracije.

 

BBC dodaje kako će se Theresa May oko ovog dogovora, kao i oko nacrta ugovora o Brexitu danas obratiti parlamentu.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA