20.5 C
Sarajevo
19.10.2024

Evropski čelnici: Odgoda Brexita do 31. oktobra

Evropski čelnici su na vanrednom sastanku o Brexitu usaglasili produženje, odnosno odgodu brexita do 31. oktobra. 

Odbačen je prijedlog britanske premijerke Therese May da se brexit produži do 30. juna. 

Evropski čelnici će na summitu u junu ipak  ponovo razgovarati o Brexitu, ali ne o  datumu već o ponašanju Velike Britanije kao odlazeće države od koje se očekuje da ne ometa funkcioniranje evropskih institucija.

Informaciju o odgodi Brexita potvrdio je svojim tweetom i predsjednik Europskog vijećaDonald Tusk

- OGLAS -

S obzirom na ove okolnosti u Velikoj Britaniji bi se trebali održati izbori za Evropski parlament. 

Theresa May: Računam na izlazak iz EU prije izbora za Evropski parlament 

- Advertisement -

Britanska premijerka May je na vanrednom sastanku bila samo na početku. Oko sat vremena obrazlagala je svoj zahtjev za odgodom Brexita i odgovarala na pitanja. Po dolasku na vanredni summit May je izjavila da računa na izlazak prije predviđenih izbora za Evropski parlament i da je stoga manje važna dužina odgode o kojoj bi trebali odlučiti čelnici 27 država članica, javlja HRT.

– Ja sam zatražila odgodu do 30. juna, ali ono što je važnije jest da nam odgoda omogući izlazak u trenutku kada ratificiramo sporazum o razdruživanju tako da možemo izaći 22. maja i početi graditi graditi svjetliju budućnost, izjavila je May.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predložio je jučer, dan uoči vanrednog summita o Brexitu, “fleksibilan rok” za odgodu izlaska Velike Britanije koji bi trajao najviše godinu dana, a mogao bi se okončati čim britanski parlament potvrdi sporazum o razdruživanju.

U nacrtu završne izjave pripremljene uoči summita to se ističe kao poseban uslov. Ako Velika Britanija ne bude sudjelovala na evropskim izborima, “Brexit će se dogoditi 1. juna 2019.”, kaže se u tekstu. U nacrtu se i predviđa odgoda, ali bez roka, što znači da je čelnicima 27 država članica prepušteno da se o tome dogovore tokom summita. Osim “fleksibilnog” produženja do najviše godinu dana, još se spominje mogućnost odgode do kraja ove godine.

Britanski parlament već je tri puta do sada odbijao sporazum o razdruživanju, ali premijerka May i dalje ističe da je to jedini način za uređene izlazak i stoga je pokrenula razgovore s oporbenim laburistima kako bi na taj način osigurala potporu u parlamentu. Stoga još uvijek očekuje da je to moguće prije evropskih izbora. Ako se to ne dogodi Velika Britanija će morati održati te izbore 23.maja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA