7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Evropski parlament usvojio rezoluciju, smatraju Putina odgovornim za smrt Navalnog

Navalni, jedan od najžešćih Putinovih kritičara, umro je u zatvoru 16. februara u nejasnim okolnostima, ali čelnici Evropske unije okrivljuju ruskog predsjednika.

Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se osuđuje smrt ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog u udaljenoj arktičkoj kaznenoj koloniji te se odgovornim smatra Ruska vlada i Vladimir Putin.

Evropski parlament saopćio je da ruski predsjednik Putin snosi “kriminalnu i političku odgovornost” za smrt Navalnog i da bi trebalo da bude pozvan na odgovornost.

Dokument, odobren uz podršku 509 poslanika, poziva na sankcije ne samo protiv onih koji su umiješani u smrt Navalnog, već i protiv svih onih koji su učestvovali u njegovom suđenju i osudi i bili odgovorni za uvjete njegovog zatvaranja. Predlaže se da se sankcije koordiniraju sa SAD, koje su već objavile svoju listu mjera.

- OGLAS -

Navalni, jedan od najžešćih Putinovih kritičara, umro je u zatvoru 16. februara u nejasnim okolnostima, ali čelnici Evropske unije okrivljuju ruskog predsjednika.

“Ruska vlada i Vladimir Putin lično snose krivičnu i političku odgovornost za smrt svog najistaknutijeg protivnika Alekseja Navalnog”, navodi se u rezoluciji Parlamenta koja je usvojena sa 506 glasova u skupštini od 705 poslanika.

Zastupnici su pozvali na “nezavisnu i transparentnu međunarodnu istragu” o okolnostima Navalnijeve smrti.

Osim toga, Parlament je zatražio od 27 država članica EU da pojačaju podršku ruskim političkim zatvorenicima i nastave da podržavaju demokratsku opoziciju u Rusiji.

Dakako, rezolucije Evropskog parlamenta nemaju pravnu snagu i preporučljive su prirode, ali se široko koriste u EU za promoviranje i širenje određenih političkih stavova.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA