9 C
Sarajevo
24.09.2024

Francuska: Lideri G7 blizu dogovora o pomoći Amazoniji

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je da su lideri sedam najrazvijenijih zemalja svijeta blizu postizanja dogovora o pomoći Amazoniji, najvećoj svjetskoj prašumi koja se ove godine bori s rekordnim brojem požara.

Macron je na samitu G7 u francuskom Biarritzu izjavio da pokušavaju smisliti odgovarajuće mehanizme, kako tehničke tako i finansijske.

Prije subotnjeg početka samita G7 Macron je na vrh agende stavio požare koji bjesne u najvećoj svjetskoj prašumi. Prethodno je ocijenio da požari u Amazoniji predstavljaju međunarodnu krizu te je najavio da će glasati protiv trgovinskog dogovora između Evropske unije i južnoameričkog bloka Mercosur ukoliko Brazil ne preduzme mjere zaštite prašume.

- OGLAS -

Njemačka kancelarka Angela Merkel je protiv blokiranja takozvanog sporazuma “Mercosur”, ali se založila da su požari u Amazoniji hitna prijetnja.

Od januara do avgusta ove godine u Amazoniji je zabilježeno više od 72.000 požara, što je najveći broj od 2013. godine, kada su počela mjerenja.

- Advertisement -

Najveća prašuma na svijetu, Amazon, vitalno je skladište ugljika koje usporava tempo globalnog zagrijavanja. U šumi se takođe nalazi oko tri miliona vrsta biljaka i životinja.

Šumski požari u Brazilu često izbijaju tokom sušne sezone, ali se i namjerno pale kako bi se nelegalno raskrčila šuma i dobio prostor za uzgajanje stoke.

 N1

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA