22.7 C
Sarajevo
22.09.2024

Francuska neće dozvoliti povratak džihadista ISIL-a i njihovih porodica

Francuska je odbacila mogućnost da dozvoli povratak u zemlju džihadistima koji su ratovali u Siriji, kao i njihovim porodicama. Vijest da bi država mogla dozvoliti povratak džihadistima je izazvala salvu kritika, pošto postoje navodi da oko 250 njih želi da se vrati u Francusku.

Ministar unutrašnjih poslova Kristofer Kastaner (Christopher Castaner) je ovo objavio na pres-konferenciji u Parizu.

Početkom marta je objavljeno da bi država mogla dozvoliti povratak oko 250 muškaraca, žena i djece iz nekadašnjeg halifata ISIL-a, što je dovelo do burne reakcije.

- OGLAS -

Francuska i druge države su se našle u nezgodnom položaju, pošto veliki broj stranaca koji su otišli da se bore u Siriji, sada traži da se vrati kući sa svojim porodicama, prenosi Avaz.ba.

Ovo pitanje je izuzetno osjetljivo u Francuskoj, gdje je u terorističkim napadima koje je izazvala Islamska država poginulo oko 130 osoba, a to je pokrenulo niz drugih smrtonosnih napada.

- Advertisement -

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da je logično što su službe razmatrale sve hipoteze.

Međutim, on je istakao da će država ipak proučiti treba li djecu džihadista vratiti u Francusku. U toj situaciji bi se gledao svaki slučaj pojedinačno.

Prošlog mjeseca su francuske vlasti prvi put dovele kući petero mališana, djecu francuskih džihadista, koji su ostali siročići.

Prema podacima UNICEF-a, oko 3.000 djece iz 43 države je smješteno u izbjegličkom kampu u Siriji, gdje se broj osoba stalno povećava pošto bježe iz nekadašnjeg halifata ISIL-a.

Smatra se da je oko 1.700 francuskih državljana otputovalo u Siriju i Irak da bi se borili za ISIL. Vjeruje se da je oko 300 njih poginulo u borbama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA