11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Haos u Njemačkoj: Raste broj žrtava nakon razornih poplava, Dunav i dalje raste

Nakon obilnih padavina, Njemačke oružane snage poslale su osamsto pripadnika u regiju da pomognu u spašavanju.

Pet ljudi je poginulo, a hiljade je evakuisano u južnoj Njemačkoj nakon što su obilne padavine pogodile regiju i izazvale velike poplave. Zbog ovoga su visoki zvaničnici upozorili da će se klimatska kriza tek pogoršati.

Ranije je potvrđeno da su dvije osobe i jedan vatrogasac poginuli u saveznoj državi Bavarskoj. U međuvremenu, još dvije osobe umrle su u svom podrumu u pokrajini Baden-Württemberg, saopćila je policija. Vlasti vjeruju da su poginuli dok su pokušavali da ispumpaju vodu iz svog podruma

Regionalne vlasti su saopćile da se šest osoba i dvadesetdvogodišnji vatrogasac se vode kao nestali i za njima je u toku velika potraga.

- OGLAS -

Nakon obilnih padavina, Njemačke oružane snage poslale su osamsto pripadnika u regiju da pomognu u spašavanju. Njemačka meteorološka služba ne prognozira više obilnih padavina te se stoga očekuje i smirivanje situacije.

U utorak ujutro nivo Dunava je dostigao 9,6 metara u Pasauu, prema Bavarskoj državnoj kancelariji za životnu sredinu, što je skoro duplo više od normalnog nivoa za ovo doba godine.

- Advertisement -

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da su glavni krivac ovakve situacije i poplava kakve se ne pamte u skorijoj prošlosti klimatske promjene.

Ministar ekonomije Robert Habeck također je u nedjelju napomenuo da klimatske promjene uzrokuju još teže vremenske prilike

Obilnim padavinama posljednjih dana pogođena su i ostala područja Evrope, poput Italije i Slovenije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA