13 C
Sarajevo
24.10.2024

Historijski događaj za NATO i Evropu: Finski i švedski vojnici prešli granicu kao saveznici

Vojna vježba NATO saveza pod nazivom “Nordijski odgovor 24” ušla je u novu fazu, a za Alijansu je uslijedio i historijski trenutak u kojem su učestvovali finski, švedski i norveški vojnici.

Vježba koja se odvija u sklopu najveće vježbe NATO saveza nakon Hladnog rata obuhvata niz aktivnosti na obalama Norveške, ali i drugim sjevernoevropskim državama.

Između ostalog, u okviru vježbi, trupe Norveške, Finske i Švedske prešle su granicu od Finske do Norveške, a cilj je bio podržati saveznika čiju je teritoriju u fiktivnoj situaciji napao neprijatelj.

- OGLAS -

Tom prilikom, zabilježen je i historijski moment u kojem su učestvovali vojnici Švedske i Finske.

“Zajedno činimo Sjevernu Evropu sigurnijom, a danas je sjeverno krilo Evrope kompletirano. Finske i švedske trupe prvi put su prešle granicu Norveške kao NATO saveznici”, rekao je švedski ministar odbrane Pal Jonson.

- Advertisement -

Ministri odbrane triju zemalja posmatrali su vojnu vježbu na sjeveru Evrope te su istaknuli važnost obuke i sa stanovišta logistike.

“S ovakvim vježbama garantujemo sposobnost NATO-a da premjesti trupe na pravo mjesto, u pravo vrijeme i u odgovarajućoj brzini. To je naravo veoma važno za zemlje na prvoj liniji kao što je Finska”, rekao je ministar odbrane Finske Antti Hakkanen.

Inače, u Nordijskom odgovoru učestvuje 4100 Finaca, a osim pješadije i brodova, u vježbi učestvuje i niz borbenih aviona, naročito F-18.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA