11.6 C
Sarajevo
21.09.2024

Hoće li Rusija nakon okončanja agresije na Ukrajinu morati obnoviti infrastrukturu ove države?

Prema podacima Svjetske banke, gubici Ukrajine uzrokovani vojnom agresijom Ruske Federacije već iznose najmanje 486 milijardi dolara.
Ruska agresija nanijela je ogromnu štetu Ukrajini: neki gradovi i sela su potpuno uništeni, kritična infrastruktura je oštećena, teritorije su minirane, a kulturno nasljeđe i okoliš su nepopravljivo oštećeni. Ruska Federacija mora nadoknaditi štetu nanesenu Ukrajini.

Bivši ukrajinski diplomata u BiH i Hrvatskoj, Oleksandr Levchenko, za „Face.ba“ piše o aktuelnoj situaciji u Ukrajini.

„Od 11. do 12. juna ove godine u Berlinu je u toku konferencija URC2024 o obnovi Ukrajine. Ruska agresija nanijela je ogromnu štetu Ukrajini: neki gradovi i sela su potpuno uništeni, kritična infrastruktura je oštećena, teritorije su minirane, a kulturno nasljeđe i okoliš su nepopravljivo oštećeni. Ruska Federacija mora nadoknaditi štetu nanesenu Ukrajini. Danas prijatelji i partneri pomažu Ukrajini u njenoj obnovi. Uostalom, uspostavu normalnog života nemoguće je odgoditi samo za poslijeratni period. Ovo je Treća konferencija o obnovi Ukrajine. Prethodna dva održana su u Luganu (Italija) i Londonu. Ove godine na skupu učestvuje više od 2000 političara, predstavnika privrede, općina i civilnog društva iz šezdeset zemalja. URC2024 će razmatrati pitanja energije, ljudskog kapitala, mentalnog zdravlja, kulturnog nasljeđa. Posebna pažnja bit će usmjerena na uključivanje civilnog društva i ulogu horizontalnog povezivanja gradova, zajednica i općina. Osim toga, svrha konferencije je stvaranje međunarodnih saveza za ekonomsku i socijalnu pomoć Ukrajini. Konferenciju o obnovi Ukrajine otvorili su njemački kancelar Olaf Scholz i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Na dvodnevnom sastanku će se, između ostalog, razgovarati o podršci malim i srednjim preduzećima u Ukrajini i traženju potrebnih stručnjaka. Održavanjem konferencije njemačka vlada namjerava pružiti dugoročnu perspektivu za oporavak Ukrajine i podstaći ulaganja. Osim toga, raspravljat će se i o pitanju hitne pomoći u kontekstu tekućih napada Ruske Federacije. Konferencija će okupiti vlade, od kojih je deset na nivou premijera, kompanije i organizacije za pomoć Ukrajini. U uslovima ruskog zračnog terora, hitna rješenja za ukrajinsku energetsku industriju bit će glavni prioritet. Prema podacima Svjetske banke, gubici Ukrajine uzrokovani vojnom agresijom Ruske Federacije već iznose najmanje 486 milijardi dolara.

Uprkos teškoj situaciji u Ukrajini, ona je interesantna za poslovanje, smatra njemačka ministarka rekonstrukcije Svenja Schulze. Kako bi pomogla Kijevu da privuče investicije, Njemačka vlada provodi niz inicijativa za oporavak i podržava reforme. Uprkos velikoj ruskoj invaziji, Ukrajina je interesantno tržište za mnoge kompanije. Proizvodnja se i dalje može odvijati na velikoj teritoriji zemlje. Ukrajina je kandidat za članstvo u EU, a to je dugoročni argument za kompanije. Istovremeno, privatnom sektoru je potrebna pozitivna investiciona klima i pravna sigurnost, zbog čega Njemačka podržava provedbu relevantnih reformi u Ukrajini. Prije ruske invazije 2022. godine u Ukrajini je radilo oko 2000 kompanija s njemačkim kapitalom. Čak i nakon ruske invazije, praktično nije bilo kompanija koje su potpuno prestale sa radom. Njemački biznis ostaje u Ukrajini jer zna da se isplati. Njemačka vlada je u aprilu ove godine odobrila program mjera usmjerenih na privlačenje privatnih investicija, kao i sredstava filantropa i raznih fondova za oporavak ukrajinske privrede. Osim toga, njemačka vlada je pokrenula inicijativu ‘Platforma za obnovu Ukrajine’ za nevladine organizacije u Njemačkoj koje bi željele da učestvuju u obnovi Ukrajine. Uz pomoć ‘Platforme’, doprinos Njemačke obnovi Ukrajine jača se zahvaljujući razmjeni znanja, korištenju sinergije i udruživanju napora. Od početka ruske invazije, njemačka vlada je za potrebe Ukrajine izdvojila oko 32 milijarde eura u vidu civilne podrške, direktnih plaćanja ili oružja. Od toga je oko 1,3 milijarde eura usmjereno na obnovu teritorijalnih zajednica, ekonomski razvoj i stambeno zbrinjavanje interno raseljenih lica.

- OGLAS -

Sastanak u Berlinu nema za cilj da bude ‘konferencija obećanja’, već da doprinese obnovi. To je kao ekonomija i ljudi koji se moraju obnoviti. Glavni fokus je na mobilizaciji privatnog sektora za obnovu Ukrajine. U Berlinu se na konferenciji raspravlja o ‘četiri dimenzije rekonstrukcije’. Pored općeg oporavka ukrajinske privrede, obuke kvalifikovane radne snage, pažnja će biti posvećena i procesu pristupanja EU, kao i podršci gradovima i općinama u Ukrajini. I sve to u trenutku kada Rusija raketama i dronovima napada ukrajinsku infrastrukturu, a njene trupe napreduju duž fronta u istočnoj Ukrajini. Da bi privatne njemačke kompanije investirale u Ukrajinu, mogu tražiti državne garancije barem kada ulažu u one dijelove zemlje koji manje trpe ruske napade. Riječ je o programu ‘Garancija ulaganja’ Federalnog ministarstva privrede, koji radi po principu police osiguranja. To znači da će u slučaju da ruska bomba padne na novoizgrađenu fabriku i uništi je, Njemačka će pokriti gubitke za veći dio uništene investicije.

‘Ukrajina je velika zemlja sa visokoobrazovanim stanovništvom. Čak i uprkos posljedicama rata, u Ukrajini se predviđa ekonomski rast. Sada će, prije svega, investicije u građevinsku industriju oživjeti privredu. Međutim, poljoprivredni sektor zemlje je globalni igrač na svjetskom tržištu i dostigao je svoj predratni nivo i to je izuzetno važno za sigurnost hrane u cijelom svijetu’,  rekao je savezni kancelar Scholz. ‘Ukrajina također ima veliki potencijal u oblasti obnovljivih izvora energije i vodonika, u oblasti digitalne transformacije, IT-a, oružja, zdravstva i farmacije. Zato se naša konferencija fokusira na ove oblasti. Kada govorimo o oporavku Ukrajine, govorimo o oporavku buduće članice EU’, zaključio je njemački kancelar.“

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA