16.6 C
Sarajevo
08.09.2024

Hoće li Trump zbog pokušaja atentata zasjesti u Ovalni ured?

Rezultati predstojećih američkih predsjedničkih izbora mogli bi snažno utjecati na čitav svijet.
Mnogi ugledni analitičari smatraju da je skorašnji pokušaj atentata „zacementirao“ Trumpov put ka Ovalnom uredu.

Kandidat za predsjednika Amerike, republikanac Donald Trump, prije tri dana preživio je atentat u Butleru, u saveznoj američkoj državi Pennsylvaniji tokom održavanja predizbornog skupa. Ovaj čin pokušaja atentata ponovo je aktuelizirao prilično omraženog republikanca Trumpa i to nekoliko mjeseci pred američke predsjedničke izbore.

Napadač Thomas Matthew Crooks dvadesetogodišnjak je koji je, prema državnom registru, bio republikanac. Crooks je pucao iz poluatomatske puške s krova. Ispalio je osam hitaca i Trump je prošao s okrznućem uha. Njega su potom usmrtili pripadnici Tajne službe SAD.

Biden ili Trump – ko će zasjesti u Ovalni ured?

- OGLAS -

Rezultati predstojećih američkih predsjedničkih izbora mogli bi snažno utjecati na čitav svijet, s obzirom na to da je Amerika i dalje vodeća svjetska supersila. Joe Biden, sadašnji američki predsjednik, demokrata i vrlo cijenjen diplomata, sve više gubi podršku – čak i u demokratskim krugovima. Njegovo vidno loše zdravstveno stanje ide naruku republikancu Trumpu, koji je poznat po svom megalomanskom ponašanju, ali i stavovima.

Mnogi ugledni analitičari smatraju da je skorašnji pokušaj atentata „zacementirao“ Trumpov put ka Ovalnom uredu. Prema anketi SSRS-a, Trump trenutno prednjači – 49 posto američkih građana smatra da je on pravi izbor, dok 43 posto njih bira Bidena.

- Advertisement -

Ko je bio bolji – Trump ili Biden?

Ipak, Amerikanci su nacija koja sav predsjednički uspjeh mjeri po ekonomskom razvitku i nesporna je činjenica da će tako biti i ovog puta.

Dvojica diplomata imaju predsjedničko iskustvo i moguće je napraviti usporedbu njihovih uspjeha tokom mandata.

Dok su i Trump i Biden bili na vlasti, BDP je snažno rastao – Biden je bio uspješniji za jedan posto. Dionice su imale bolji rast tokom Trumpovog mandata. Inflacija je tokom Bidenovog mandata bila gora. Biden je bio uspješniji u stopi zaposlenosti, koja je narasla čak za jedanaest posto. Ono što Trumpu zasigurno ne ide naruku jeste porast državnog duga – on je narastao za nevjerovatnih 39 posto.

Svi atentati na američke predsjednike

Atentati na američke predsjednike su, nažalost, kroz historiju bili česti. Četverica američkih predsjednika su tokom svojih mandata ubijena.

Abraham Lincoln ubijen je 1865. godine u pozorištu „Ford“. James Garfield isprva je ranjen na željezničkoj stanici 1881. godine u Washingtonu; podlegao je povredama dva mjeseca kasnije.

William McKinley ubijen je u Buffalu 1901. godine. John F. Kennedy ubijen je 1963. godine u Dallasu tokom vožnje u povorci…

Koliko je bilo pokušaja atentata na američke predsjednike

Pored uspjelih atentata, neki bivši američki predsjednici su preživjeli pokušaje atentata tokom ili nakon svojih mandata…

Ronald Reagan preživio je pokušaj atentata 1981. godine ispred Hotela „Hilton“. Metak ga je pogodio ispod pazuha. Gerald Ford preživio je nekoliko pokušaja atentata za tri sedmice 1975. godine. Theodore Roosevelt ranjen je u prsa 1912. godine tokom vođenja svoje predizborne kampanje u Milwaukeeju.

Posljednji na listi jeste Donald Trump, bivši američki predsjednik i sadašnji kandidat u utrci za prvog čovjeka svjetske supersile. Zasigurno, ovaj ga pokušaj atentata svrstava u mali krug lidera koji su nakon zločina počinjenim nad njima počeli uživati enormnu podršku američkih građana.

Donald Trump, Njujorčanin na pragu svojih osamdesetih, poznat je po svom “megalomanskom”, kontroverznom ponašanju. Bogatstvo je stekao svojim preduzetničkim sposobnostima i bio je dijelom mnogih skandala. I tokom obnašanja svog predsjedničkog mandata bio je sklon upotrebi nekorektnog političkog govora, posebno usmjerenog ka muslimanima i imigrantima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA