15 C
Sarajevo
27.07.2024

Huti tvrde da su razbili veliku izraelsko-američku špijunsku mrežu

Također su kazali da će više detalja o mreži i njenim operacijama biti objavljeno u narednim danima.

Jemenski Huti u ponedjeljak su objavili da su razbili “špijunsku mrežu” koja djeluje pod krinkom humanitarnih organizacija, nakon što su humanitarni radnici, uključujući jedanaest osoba zaposlenih pri UN-, uhapšeno prošle sedmice.

Huti navode da je mreža bila povezana s CIA-om i da je godinama provodila “špijunske” aktivnosti u Jemenu, u početku preko Ambasade Sjedinjenih Država prije nego što je zatvorena u Sani 2015.

“Razbijena je američko-izraelska špijunska mreža”, objavilo je u saopćenju sigurnosno krilo grupe, rekavši da su uhapšeni radili pod “krinkom međunarodnih organizacija i agencija UN-a”.

- OGLAS -

Nisu precizirali koliko je ljudi uhapšeno. Ujedinjeni narodi u petak su priopćili da je jedanaest njihovih radnika među humanitarnim radnicima koje su uhapsili Huti u nekoliko dijelova Jemena, uključujući šest članova Ureda visokog komesara za ljudska prava.

Huti su istakli da je mreža podržavala agresiju na Jemen opskrbljujući protivnike vojnim informacijama, čime je kočila vojni razvoj Jemena tokom proteklih godina.

- Advertisement -

Također su kazali da će više detalja o mreži i njenim operacijama biti objavljeno u narednim danima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA