7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Inauguracija Bajdena protekla bez bezbjednosnih problema

Ceremonija inauguracije novog predsjednika SAD Džozefa Bajdena protekla je mirno u Vašingtonu i glavnim gradovima saveznih država, suprotno upozorenjima da pristalice dosadašnjeg šefa države Donalda Trampa planiraju oružane proteste.

U ulicama oko Kongresa SAD, gdje je inauguracija održana, bilo je puno pripadnika bezbjednosnih snaga, ali okupljanja građana nije bilo pošto su vlasti blokirale okolne prazne ulice oklopnim vozilima i betonskim barijerama, navodi Asošiejted pres.

Mirno je danas bilo i ispred državnih institucija u glavnim gradovima američkih država.

Nekoliko demonstranata okupilo se ispred sjedišta Vlade saveznih država Nju Hempšir i Mičigen, dok je u Kaliforniji bio samo jedan, sa Trampovim sloganom “Učinimo Ameriku ponovo velikom”.

- OGLAS -
U glavnom gradu Nebraske bila su tri demonstranta, od kojih je jedan mahao zastavom “Bajden nije predsjednik”, javlja AP.

Nakon što je američki Federalni istražni biro (FBI) upozorio da Trampove pristalice na dan inauguracije Bajdena planiraju oružane proteste u Vašingtonu i glavnim gradovima svih 50 saveznih država, broj pripadnika Nacionalne garde koji pomažu policiji u glavnom gradu SAD, povećan je na 26.000.

Bezbjednosni zvaničnici su brinuli ne samo zbog potencijalnih prijetnji spolja, već i zbog mogućeg “napada iznutra”.

Zvaničnici su nadzirali pripadnike ekstremno desnih grupa, zabrinuti zbog mogućnosti da bi oni mogli da izazovu sukobe u Vašingtonu. Tokom ceremonije inauguracije bilo je nekoliko hapšenja na različitim lokacijama u gradu, ali nikakvih ozbiljnih incidenata, navodi AP.

U satima uoči današnje inauguracije, federalni agenti su nadzirali onlajn kanale komunikacije desničarskih grupa na kojima je bilo diskusija o načinima da se ubace na ceremoniju, rekao je neimenovani zvaničnik.

Juče je 12 pripadnika Nacionalne garde uklonjeno iz obezbjeđivanja događaja poslije bezbjednosne provjere od FBI. Među njima su dvije osobe koje su iznosile ekstremističke komentare u objavama ili tekstovima povodom inauguracije.

Dva zvaničnika su rekla Asošiejted presu da je za neke od tih 12 pripadnika Nacionalne garde pronađena veza s ekstremno desnim militantnim grupama, a da su drugi izražavali ekstremističke stavove na internetu.

Ceremonija inauguracije je održana uz najopsežnije mjere bezbjednosti do sada, pooštrene zbog upada Trampovih pristalica u Kongres SAD 6. januara.

U nasilju u Kongresu tada je poginulo pet osoba, posle čega je Predstavnički dom opozvao Trampa sa dužnosti predsjednika, po optužbi da je podsticao pristalice na pobunu. Trampa po istoj optužbi čeka suđenje u Senatu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA