11 C
Sarajevo
25.05.2024

Iranski predsjednik: “Mir s Iranom je majka svih mirova, rat s Iranom je majka svih ratova”

Strah od rata na Bliskom istoku s globalnim posljedicama porastao je otkako je američki predsjednik Donald Trump prošle godine odlučio istupiti iz povijesnog ugovora što ga je Iran sklopio 2015. sa svjetskim silama čime je odustao od razvoja nuklearnog oružja u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Mir s Iranom majka je svakog mira, rat s Iranom majka je svih ratova, rekao je Rouhani u govoru u ministarstvu vanjskih poslova u kojem je podržao šefa diplomacije Mohamada Javada Zarifa protiv kojeg je SAD uveo sankcije 31. maja.

Ako SAD želi pregovore s Iranom onda mora ukinuti sve sankcije, dodao je Rohani ističući kako se Iranu mora omogućiti da izvozi naftu. Prošli mjesec Iranska revolucionarna garda zaplijenila je britanski tanker Stena Impero u blizini Hormuškog tjesnaca, zbog navodnog ršenja pomorskog prava.

- OGLAS -

To je uslijedilo dva tjedna nakon što je Britanija zaplijenila iranski naftni tanker u blizini Gibraltara optužujući ga za kršenje nametnutih sankcija Siriji.

Prolaz za prolaz. Ne može Hormuški tjesnac biti slobodan za vas, a Gibraltar neslobodan za nas, naglasio je Rohani.

- Advertisement -

Oko petina svjetske nafte prolazi kroz strateški Hormuški tjesnac između Irana i Omana. Iranska revolucionalra garda u nedjelju je zaplijenila irački tanker uz obrazloženje da krijumčari naftu te zatočila sedam članova posade, prenijeli su iranski mediji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA