15 C
Sarajevo
21.09.2024

Italija zabranila da brod s 54 migranta uplovi na otok Lampedusu

Humanitarna grupa Spašavanje ljudi Mediterana objavila je u tweetu da je brodu koji se nalazio kod najjužnijeg italijanskog otoka Lampeduse u neposrednoj blizini italijanskih teritorijalnih voda zabranjeno uplovljavanje u italijanske luke. Migranti su u četvrtak spašeni iz gumenog čamca kod libijske obale.

Ta nevladina organizacija saopćila je da je dekret italijanske vlade nelegitiman jer se ne može primjeniti na ljude spašene na moru i zbog toga što Italija ne može zabraniti brodu koji plovi pod italijanskom zastavom ulazak u njene vode. 

Malta je saopćila da će prihvatiti migrante u sporazumu s Italijom. Sporazum koji je objavila Malta u četvrtak navečer izgleda ima za cilj izbjeći dvadesetprvi spor otkako je italijanska populistička vlada  počela zabranjivati pristup svakoj svojoj luci za humanitarne grupe koje spašavaju migrante na moru.

- OGLAS -

Italija insistira da bi libijska obalna straža mogla intervenirati i vraćati ljude u Libiju, u inicijativi za koju nevladine organizacije tvrde da krši pomorsko pravo jer Libija nije sigurna zemlja, što je i potvrđeno zračnim udarom po migrantskom centru u ovoj sedmici u kome su ubijeni deseci ljudi. 

Italijanske vlasti tvrde da brodovi ohrabruju krijumčare ljudima i da je Italija nepravedno pritisnuta bremenom migranata koji dolaze iz sjeverne Afrike prema Evropi.

- Advertisement -

Nova drama na moru uslijedila je nakon 17-dnevnog sporenja između Italije i njemačkog spasilačkog broda koji je okončan  kada je kapetanica njemačkog broda usprkosila naređenjima italijanskih vlasti i ukrcala je brod u najveću luku na Lampedusi, prenosi Associated Press.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA