1.6 C
Sarajevo
23.04.2024

Izrael prisvojio više od dvjesta hektara zemlje na Zapadnoj obali

Izrael je u danas prisvojio nekoliko parcela zemlje pored velikog jevrejskog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, ali izvor upućen u odluku rekao je Reutersu da trenutno nema plana za izgradnju tamo.

U saopćenju Civilne administracije, dijela Izraelskog ministarstva odbrane, navodi se da se radi o oko 263 hektara. Izraelski izvor je rekao da će taj prostor sada biti dio naselja Maale Adumim, istočno od Jerusalema.

Zapadna obala je među teritorijama koje je Izrael zauzeo u ratu na Bliskom istoku 1967. i gdje Palestinci, uz međunarodnu podršku, traže državnost. Većina svjetskih sila smatra da su naselja nelegalna. Izrael to osporava, navodeći historijske pretenzije na Zapadnu obalu.

- OGLAS -

Vjersko-nacionalistička vlada premijera Benjamina Netanyahua promovirala je naselja, što je dovelo do neslaganja sa SAD-om.

Dana 24. februara, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da Washington smatra da su naselja na Zapadnoj obali neusklađena s međunarodnim pravom, vraćajući se na stav SAD-a koji je poništila administracija prethodnog predsjednika Donalda Trumpa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA