18.8 C
Sarajevo
09.09.2024

Izrael tvrdi da je ubio visokorangiranog vojnog zvaničnika “Islamskog džihada” u Gazi

Iz pokreta "Islamski džihad" nije bilo komentara o ovim izraelskim tvrdnjama.

Izraelska vojska tvrdi da je u Pojasu Gaze ubila visokorangiranog vojnog zvaničnika palestinskog pokreta Islamski džihad, javlja Anadolija.

U saopćenju se navodi da su izraelske snage ciljale i eliminisale Mohammada al-Jaabarija, zamjenika šefa proizvodnje oružja i zvaničnika odgovornog za financiranje infrastrukture za proizvodnju oružja Islamskog džihada.

Iz pokreta Islamski džihad nije bilo komentara o ovim izraelskim tvrdnjama.

- OGLAS -

Izraelska vojska je i jučer saopćila da je ubila vojnog komandanta palestinskog pokreta Hamasa Mohameda Deifa u zračnom napadu na Khan Younis 13. jula.

Politički šef Hamasa, Ismail Haniyeh, ubijen je u srijedu ujutro tokom posjete glavnom gradu Irana Teheranu. Izrael nije direktno komentarisao njegovu smrt.

- Advertisement -

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Od tada je ubijeno blizu 39.500 Palestinaca, većinom žena i djece, a više od 91.000 ih je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čije mu je posljednje presude naložilo da odmah prekine svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA