11.6 C
Sarajevo
16.09.2024

Jerusalem treba biti prijestolnica dviju država

Visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini na samitu u Tunisu poslala je poruku podrške sirijskom suverenitetu nad Golanskom visoravni, koju je Izrael okupirao i pripojio, a prošle sedmice Sjedinjene Američke Države priznale kao izraelski teritorij.

Naglasila je da rješenje za mir nije oglušiti se na rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u vezi s ovim pitanjem.

Dotakla se i izraelsko-palestinskog konflikta, napominjući da EU zagovara model dvodržavnog rješenja.

- OGLAS -

“Jedino održivo i realno rješenje je dvodržavno rješenje s Izraelom i Palestinom. Na nama je odgovornost da spriječimo da se to rješenje nepovratno ukloni”, rekla je Mogherini.

Dodala je kako Jerusalem treba biti prijestolnica dviju država.

- Advertisement -

“Bilo koji budući plan morat će priznati međunarodno dogovorene parametre razmjene teritorija s obzirom na stanje iz 1967. godine te status Jerusalema kao buduće prijestolnice dviju država”, kazala je.

U Tunisu je danas počeo 30. Samit lidera Arapske lige. Samitu kojim predsjedava predsjednik Tunisa Beji Caid Essebsi, prisustvuje 13 lidera među kojima su i kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz i emir Katara sheikh Tamim bin Hamad al-Thani.

Na sastanku je razgovarano o situaciji u Siriji, kao i odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa o Golanskoj visoravni.

Među glavnim temama koje će biti obrađene na sastanku su i pitanje Palestine, situacije u Jemenu i Libiji, pomoć za razvoj Sirije i uplitanje Irana u unutrašnje poslove arapskih zemalja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA