18.8 C
Sarajevo
29.06.2024

Julian Assange stigao u Australiju, na aerodromu snimljene emotivne scene sa suprugom

Dok se približavao terminalu, pojavila se njegova supruga Stella sa širokim osmijehom na licu. Njih dvoje su se zagrlili i poljubili.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange vratio se kući u Australiju. On je slobodan čovjek prvi put u dvanaest godina, nakon što je američki sudija potpisao sporazum o priznanju krivice u srijedu ujutro.

Njega su pozdravile pristalice okupljene na Aerodromu Canberra u australijskoj prijestolnici dok je Assange izlazio iz aviona.

Dok se približavao terminalu, pojavila se njegova supruga Stella sa širokim osmijehom na licu. Njih dvoje su se zagrlili i poljubili.

- OGLAS -

“Julian je želio da se svima iskreno zahvali. Želio je biti ovdje. Ali morate razumjeti kroz šta je prošao. Treba mu vremena, treba da se oporavi i to je proces”, rekla je ona na konferenciji za novinare nakon dolaska njenog supruga.

- Advertisement -

Sa suzama u očima, Stella je napravila nekoliko kratkih pauza u očiglednom pokušaju da sabere svoje emocije dok je razgovarala s novinarima.

“Molim vas, molim vas, da nam date prostor, da nam date privatnost, da nađemo svoje mjesto, da dozvolite našoj porodici da bude porodica prije nego što on može ponovo progovoriti”, dodala je.

Ranije u srijedu, Assange je izašao iz sudnice u Saipanu, na Sjevernim Marijanskim ostrvima, udaljenoj američkoj pacifičkoj teritoriji, podigavši ​​jednu ruku prema gomili svjetskih novinara prije nego što je automobilom krenuo na aerodrom da putuje u Australiju.

Govoreći ispred suda, Assangeov američki advokat Barry Pollack rekao je da je “patio u svojoj borbi za slobodu govora i slobodu štampe”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA