15 C
Sarajevo
20.09.2024

Junker: EU sklopila dosad najveći sporazum

Europska unija i blok južnoameričkih država poznat pod nazivom Mercosur postigli su, nakon 20 godina pregovora, sporazum koji bi trebao otvoriti prostor uspostavi jednog od najvećih svjetskih područja slobodne trgovine.

 

Kada profunkcionira, sporazum će ukloniti trgovinske zapreke i povećati izvoz stvarajući tržište od oko 800 milijuna ljudi.

- OGLAS -

Prema tumačenju Europske komisije sporazum će značiti i zaštitu zaposlenika kao i okoliša kroz pridržavanje visokih standarda proizvodnje hrane. No kritičari ipak drže kako sporazum nije dovoljno precizan u odredbama koje definiraju potrebu zaštite okoliša, primjerice u slučaju devastacije šuma na području Amazonije gdje se one uništavaju kako bi se stvorili novi prostori za poljoprivrednu proizvodnju i stočarstvo.

Pregovori o ovom sporazumu trajali su gotovo dva desetljeća uz 12-godišnji zastoj, a ponovo su pokrenuti 2016. godine. Ključni dio odnosio se na izvoz poljoprivrednih proizvoda u Europu.

- Advertisement -

Članice Mercosura su Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, dok je članstvo Venezuele suspendirano 2016.

Kako prenosi BBC, čelnik Europske komisije Jean-Claude Junker izjavio je da je ovo najveći sporazum koji je do sada sklopila EU te da, u vrijeme trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, pokazuje “da se zauzimamo za trgovinu utemeljenju na pravilima”. Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro nazvao je sporazum “povijesnim” i “jednim od najvažnijih trgovinskih sporazuma svih vremena”.

Dvije strane počele su pregovore o trgovinskim odnosima još 1999., no razgovori su se ubrzali nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika 2016., koji je doveo do zamrzavanja američko-europskih pregovora o mogućem sporazumu.

EU je također od Trumpova izbora za predsjednika sklopila trgovinske sporazume s Kanadom, Meksikom i Japanom.

– Sporazum EU i zemalja Mercosura trebao bi dovesti do ušteda na carinama koje su četiri puta veće od ušteda koje su predviđene sporazumom s Japanom, navela je povjerenica EU za trgovinu Cecilia Malmstrom.

Govoreći o dugogodišnjim pregovorima Malmstrom je kazala kako su “to bili dugi pregovori, teški i kompleksni”, u kojima su pregovarači više puta bili blizu cilja. “Sada smo tu. Ovo je značajan sporazum”, rekla je povjerenica ocijenivši da sporazum šalje poruku da su i EU i zemlje Mercosura opredijeljene za “otvorenu, održivu, na pravilima postavljenu trgovinu”.

Kako je istaknuo argentinski tajnik za međunarodne odnose Horacio Reyser, ovaj će sporazum stvoriti tržište roba i usluga koje pokriva 800 milijuna potrošača. Za njegovu zemlju sporazum će donijeti velike prednosti, uključujući rast BDP-a, otvaranje radnih mjesta i privlačenje investicija.

Prema tumačenju Europske komisije najveći dio pristojbi na robu koja se izvozi iz EU u države-članice Mercosura bit će uklonjene čime će europske tvrtke uštedjeti četiri milijarde eura.

No skupina za zaštitu okoliša Greenpeace upozorila je da sporazum vodi u “katastrofu za okoliš” s obje strane Atlantika. Greenpeace upozorava da će sporazum voditi daljnjem uništavanju šuma Amazone i ugrožavanju autohtonog stanovništva kao i povećanju emisija stakleničkih plinova te ugrožavanju uvjeta života seljaka obiju strana u sporazumu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA