11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Južna Koreja pokrenula 5G

Južna Koreja pokrenula je nacionalnu mobilnu mrežu 5G, dva dana ranije od planiranog roka, poručili su južnokorejski mobilni operateri u četvrtak, čime je ta zemlja postala prva u svijetu koja je uvela tu super brzu bežičnu tehnologiju.

Tri najveća operatera, SK Telecom, KT i LG Uplus pokrenuli su 5G mrežu u 23 sata po lokalnom vremenu u srijedu, uprkos prethodnim najavama da će do pokretanja doći 5. aprila.

Južna Koreja dugo je na glasu kao predvodnik visoke tehnologije u svijetu, a Seul je pokretanje 5G mreže učinio svojim prioritetom u želji da potakne rast ekonomije koja usporava.

- OGLAS -

Špekulacije da bi američki Verizon mogao biti prvi koji bi uveo 5G natjerale su južnokorejske operatere na brzu reakciju, javila je agencija Yonhap.

Verizon je pokrenuo 5G mrežu u Chicagu i Minneapolisu u srijedu po američkom vremenu, čak sedam dana prije dogovorenog roka.

- Advertisement -

Prema Yonhapu, južnokorejski operater SK Telecom pokrenuo je mrežu dva sata ranije, aktivirajući uslugu 5G za “šest poznatih javnih osoba koje predstavljaju Koreju”, poručili su iz te najveće mobilne kuće u četvrtak.

Poznate javne osobe, među kojima su dva člana K-Pop benda EXO i klizačka zvijezda Kim Yu-na, bili su “prvi u svijetu pretplatnici na 5G mrežu”, stoji u saopćenju.

KT i LG Uplus također su poručili kako su pokrenuli svoje mreže u isto vrijeme.

Za opću javnost usluga će biti dostupna u petak, kada će i Samsung izbaciti na tržište svoj novi Galaxy S10 5G mobilni telefon.

Stručnjaci kažu da je 5G mreža 20 puta brža od 4G mreže, što primjerice omogućuje skidanje čitavog filma s interneta u jednoj sekundi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA