11.6 C
Sarajevo
21.09.2024

Kandidati za predsjednika EP-a nisu dobili natpolovičnu većinu

Najviše glasova u prvom krugu dobio je talijanski socijaldemokrat David Sassoli s 325 glasova, a slijedi zastupnik iz redova konzervativaca i reformista (ECR), Čeh Jan Zahradil, sa 162 glasa.

Treće mjesto ima zastupnica Zelenih Ska Keller sa 133 glasa, a posljednja je Španjolka Sira Rego, kandidatkinja Ujedinjene evropske ljevice i Nordijske zelene ljevice (GUE/NGL).

U prvom krugu glasalo je 735 zastupnika. Broj važećih glasova iznosio je 662 te je za apsolutnu većinu i pobjedu trebalo osvojiti 332 glasa. Broj nevažećih glasova iznosio je 73, prenosi Hina.

- OGLAS -

Kandidate za funkciju predsjednika EP-a predlažu klubovi zastupnika ili grupa od 38 zastupnika (pet posto ukupnog broja zastupnika). Na tajnom glasanju, kandidat za pobjedu treba osvojiti većinu glasova, a odabiru mogu prethoditi i do četiri kruga glasanja.

U prva tri kruga se glasa na način da kandidat mora osigurati apsolutnu većinu, 50 posto plus jedan glas.

- Advertisement -

Ako nakon tri kruga glasanja niti jedan kandidat ne dobije apsolutnu većinu izraženih glasova, u četvrtom krugu sudjeluju samo dva zastupnika koja su ostvarila najveći broj glasova u trećem krugu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA