15 C
Sarajevo
20.09.2024

Khamanei: SAD je sankcijama pokušao paralizovati iransku ekonomiju, ali bez uspjeha

Vrhovni iranski lider ajatolah Ali Khamanei izjavio je kako su Sjedinjene Američke Države (SAD) imale za cilj kroz sankcije paralizovati iransku ekonomiju i tako je unazadati, ali da u tome nisu uspjele, javlja Anadolu Agency (AA).

Khamanei je u Teheranu govorio studentima na ceremoniji povodom obilježavanja Dana nacionalne borbe protiv globalnog imeprijalizma, a tom prilikom se dotakao i sankcija koje je SAD uveo njegovoj zemlji.

Podsjetio je kako problem između SAD-a i Irana postoji već četiri decenije, te kako je Whashington u tom periodu protiv Irana pokretao razne vojne, ekonomske i medijske ratove, no, kako je rekao, u svemu tome bio je bezuspješan.

- OGLAS -

“U tom proteklom vremeno ono što se obistinilo je činjenica da je strana koje je gubitnik bila SAD, a strana koja je pobijedila je bio Iran. Ono što pokazuje da je SAD ostao gubitnik, jeste i to da su svi pokušaji ove zemlje bili bezuspješni”, rekao je Khamanei.

Smatra kako se Iran okoristio od američkih sankcija.

- Advertisement -

“Sjedinjene Američke Države imale su za cilj kroz sankcije paralizovati iransku ekonomiju i tako je unazadati, no ovaj proces se odvio na način da se razvila jedna ekonomija koja je sama sebi dovoljna. Iranci su ranije imali naviku da uvoze sve što im je potrebno, no sada ova zemlja ulaže napore da sama proizvede sve što joj treba. I to je također pokazatelj da su stvari krenule kontra od cilja koji je imao SAD”, poručio je Khamanei.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA