12 C
Sarajevo
02.03.2024

Khamenei: UAE su izdali islamski svijet sporazumom s Izraelom

Ujedinjeni Arapski Emirati izdali su islamski svijet i Palestince postižući sporazum o normalizaciji veza s Izraelom, izjavio je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei u govoru održanom u utorak.

– Naravno da izdaja UAE neće potrajati dugo, ali će stigma zauvijek ostati upamćena. Oni su omogućili cionističkom režimu da uđe u regiju i zanemari Palestinu – kazao je Khamenei.

– Emirati će zauvijek biti osramoćeni i nadam se da će se jednog dana probuditi i kompenzirat će ono što su napravili – izjavio je iranski čelnik.

- OGLAS -

Iranske vlasti oštro su kritikovale sporazum postignnut uz američko posredovanje između UAE i ljutog neprijatelja Teherana, Izraela, dok su neki zvaničnici upozorili da su UAE i Izrael svojim potezom riskirali stvaranje nove zapaljive situacije na Bliskom istoku.

Izrael i UAE očekuju ekonomske benefite od sporazuma, prvog takvog pakta između jedne arapske zemlje i Izraela u više od 20 godina, koji je sklopljen uglavnim zahvaljujući zajedničkom strahovanju dvije zemlje od Irana. Sporazum je, ipak, izazvao ogorčenje među palestinskim čelnicima, koji vjeruju da je dodatno oslabio njihovu borbu za nezavisnom državom, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA