12.7 C
Sarajevo
21.09.2024

Kineski reedukacijski centri za muslimane počinju ličiti na na koncentracijske logore! (VIDEO)

Hiljade čuvara nose šiljaste palice, suzavac i pištolje, koji nadziru “studente” u kampovima okruženih bodljikavom žicom, te infracrvenim kamerama, prenosi France-Presse.

Novinari agencije pregledali su više od 1500 javno dostupnih vladinih dokumenata koji opisuju kupovinu uznemirujuće velikog broja oružja za kampove: 2.768 policijskih palica, 550 električnih šokera, 1,367 pari lisica, te 2,792 suzavca.

- OGLAS -

Ovi opisi su daleko od propagande kineske vlade koja tvrdi da su centri u Xinjiangu, autonomnoj pokrajini na sjeverozapadu Kine, gdje živi većina muslimanske zajednice Uighur, zapravo centri za pružanje “besplatnog” obrazovanja i obuku u borbi protiv širenja terorizma i vjerskog ekstremizma.

U jednom od dokumenata kineske vlade stoji da za stvaranje boljih građana Kine centri moraju “slomiti njihovo porijeklo, slomiti korijene, pokidati njihove veze.”

- Advertisement -

Novi izvještaj podupire onaj skupine za ljudska prava koji tvrdi da kineska autoritarna vlada postaje sve brutalnija, a pritvaranje i mučenje muslimanskih Uighuraca predstavlja zločine protiv čovječnosti prema međunarodnom pravu.

Kina je nedavno legalizirala ove “reedukacijske centre”, te su revidirale zakon usmjeren na promociju korištenja zatočeničkih centara.

Prema procjenama Vijeća za ljudska prava UN-a procjenjuje se da su kineske vlasti zatvorile čak milion ujuguraca, no grupa za ljudska prava iz Hong Konga tvrdi da se radi o brojci između 2 i 3 miliona.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA