8 C
Sarajevo
23.09.2024

Kremiran bivši kineski premijer Li Peng, zastave na pola koplja u Pekingu

Nacionalne zastave spuštene su na pola koplja u brojnim dijelovima Pekinga, uključujući Tienanmen, Veliku dvoranu naroda i zgradu ministarstva vanjskih poslova, kao i u pokrajinskim prijestonicama, lokalnim zajednicama i poluautonomnim teritorijama  Hong Kong i Makau.

Prijatelji i bivši saradnici fotografirani su kako obilaze Lijev dom u zapadnom Pekingu kako bi mu odali počast.

Noseći crninu, njegova supruga i troje djece – među kojima je njegov najstariji sin i ministar saobraćaja Li Xiaopeng – stajali su u redu kako bi se zahvalili onima koji su izrazili sučešće.

- OGLAS -

Kineska državna novinska agencija Xinhua opisala je Lija kao “iskušanog i testiranog komunističkog borca i izvanrednog socijalističkog revolucionara”. 

On je obavljao premijersku dužnost od 1987 do 1998. godine i bio je predsjedavajući Kineskog narodnog kongresa, državnog parlamenta, od 1998 do 2003.

- Advertisement -

Li je, međutim, najpoznatiji po uvođenju vanrednog stanja na nacionalnoj televiziji nekoliko dana prije nego što su  4. juna 1989. godine tenkovi i vojnici  Narodne oslobodilačke vojske ugušili prodemokratske proteste pod studentskim vodstvom koji su bili usmjereni na trg Tiananmen.

U zvaničnim pomenima, državni mediji hvalili su njegovu ulogu u odlučnom djelovanju na okončanju “političkih previranja” u 1989.

U reakciji na naslovnoj stranici, zvanične novine China Daily navele su prošle srijede da Li “poduzeo odlučne korake ka okončanju previranja,  kontrarevolucionarne pobune i stabiliziranju unutrašnje situacije, i igrao je značajnu ulogu u velikoj borbi za budućnost i sudbinu (Komunističke) Partije i države”, prenosi AFP.  

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA