18.8 C
Sarajevo
17.09.2024

Kremlj napao Trumpa i Harris: “Ne uvlačite Putina u vašu političku borbu!”

Harris je Trumpu poručila da bi ga Putin “pojeo za ručak” i da bi ruski predsjednik sada “sjedio u Kijevu” da je Trump bio u Bijeloj kući za vrijeme invazije.

Kremlj je osudio način na koji se ime Vladimira Putina spominjalo tokom američke predsjedničke debate između Kamale Harris i Donalda Trumpa, te je pozvao kandidate da prestanu uvlačiti ruskog predsjednika u njihovu političku borbu, javlja Reuters.

Portparol ruskog predsjednika, Dmitrij Peskov, rekao je novinarima da Kremlj nije direktno pratio debatu, ali da je pratio izvještaje o njoj.

“Naravno, primijetili smo da oba kandidata spominju našeg predsjednika, spominju našu zemlju. Naravno, pozicija je sasvim jasna – SAD u cjelini, bez obzira iz koje su stranke kandidati, imaju negativan stav, neprijateljski odnos prema našoj zemlji”, rekao je on.

- OGLAS -

“Putinovo ime se koristi kao jedan od instrumenata u unutrašnjoj političkoj borbi u SAD. Nama se to zaista, zaista ne sviđa i nadamo se da će ostaviti ime našeg predsjednika na miru”, rekao je on.

Kako navodi Reuters, Peskov je ovo izjavio oko sedmicu nakon što je Putin komentarisao predsjedničku utrku u SAD-u i naveo da bi više volio da Harris pobijedi, nakon čega je Bijela kuća pozvala ruskog predsjednika da prestane da komentariše izbore koji će se održati 5. novembra.

- Advertisement -

Podsjetimo, tokom debate je došlo do prepirke između Trumpa i Harris u vezi Putina i rata u Ukrajini. Harris je Trumpu poručila da bi ga Putin “pojeo za ručak” i da bi ruski predsjednik sada “sjedio u Kijevu” da je Trump bio u Bijeloj kući za vrijeme invazije.

Trump je rekao da je u najboljem interesu SAD-a “da se ovaj rat završi”, no nije odgovorio da li želi da Ukrajina pobijedi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA