10 C
Sarajevo
28.10.2024

Kurz: Bolje je odgoditi Brexit ako nema dogovora

– Ukoliko do početka marta ne bude podrške za sporazum o izlasku postignut između Londona i Brisela, mislim da bi bilo dobro da se Brexit odgodi – rekao je Kurz po dolasku na samit lidera EU i Arapske lige u egipatskom odmaralištu Sharm el Sheikh.

Britanska premijerka Theresa May obećala je danas da će poslanicima do 12. marta omogućiti glasanje o njenom dogovoru s Briselom, prenose Vijesti.ba.

Poslanici su u januaru odbacili dogovor između May i Brisela, a ona je potom obećala da će nastojati da dođe do promjena sporazuma kako bi bio ratificiran u parlamentu, čime bi se izbjegao težak Brexit, prenosi Srna.

– Tokom sedmice u parlamentu neću iznijeti nikakav prijedlog na glasanje, ali ću osigurati da se to desi do 12. marta. Još možemo uz dogovor da napustimo EU 29. marta i to je ono na čemu radimo – istakla je May.

- OGLAS -

May će u Sharm el Sheikhu pokušati dobiti podršku lidera EU za izmjene sporazuma, čime bi bilo smanjeno i negodovanje Evrope oko političkog zastoja u Britaniji oko dogovora usaglašenog s Londonom u novembru.

EU odbija ponovo pokrenuti razgovore o postignutom sporazumu, mada obje strane nastoje pronaći mogućnost da uvjere poslanike da bekstop neće dovesti do toga da Britanija na neodređeno vrijeme ostane povezana s evropskim blokom. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA