12.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Macron pozvao na suzdržanost na Bliskom istoku

Pozvao je obje strane na suzdržanost. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron održao je telefonske razgovore s najvišim političkim i vojnim čelnicima iz Libana, a imao je i odvojeni razgovor s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Pozvao je obje strane na suzdržanost. Od libanskih čelnika također je zatražio da prenesu poruke lokalnim skupinama, uključujući Hezbollah, kako bi se izbjegla daljnja eskalacija.

Podsjetimo, val eksplozija zahvatio je jučer Liban, dan nakon što je došlo do masovnih eksplozija pagera u kojima je ubijeno dvanaest osoba, a hiljade su ozlijeđene. U jučerašnjem napadu eksplodirali su voki-tokiji boraca Hezbollaha, ali i solarni paneli na kućama. U novim eksplozijama smrtno je stradalo više od trideset osoba, no brojka bi mogla rasti. U dva dana je ukupno više 3000 ranjenih.

- OGLAS -

Izrael je najavio početak “nove faze rata”. Preliminarna istraga otkrila je da su stotine pagera koji su eksplodirali diljem Libana bile unaprijed programirane za detonaciju, rekao je sigurnosni izvor za AFP. Izvor tvrdi da podaci pokazuju da su uređaji sadržavali eksplozivne materijale postavljene pored baterije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA