12.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Macron tvrdi da bi podržao Merkel kao čelnicu Evropske komisije

– Ukoliko bi ona to željela, ja bih je podržao – izjavio je Macron u utorak navečer za frankofonskog švicarskog emitera programa RTS u Ženevi.

Merkel je, ipak, jasno stavila do znanja da neće tražiti vodeću poziciju u EU nakon što napusti položaj čelnice vlade u Berlinu.

Macron je ponovio rezerviranost prema kandidaturi Manfreda Webera iz Evropske narodne stranke za predsjednika Evropske komisije. Merkel podržava njemačkog konzervativca Webera.

- OGLAS -

– Niko ne zna za tog “spitzenkandidaten” – kazao je on, koristeći njemački termin koji se navodi u krugovima EU za vodeće kandidate koje nominiraju velike političke grupacije u Evropskom parlamentu.

– Evropi su potrebna odlučna lica, snažne personalnosti, trebaju joj ljudi koji imaju lične kapacitete i kompetencije za obavljanje te dužnosti – kazao je Macron.

- Advertisement -

Macron i Merkel u utorak u Ženevi su prisustvovali sastanku kojim se obilježavala stota godišnjica Međunarodne organizacije rada, ali se dvoje čelnika nije sastalo na marginama ceremonije, prenosi dpa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA