16 C
Sarajevo
24.10.2024

Macron upozorio na kukavičluk u Evropi: “Moramo biti dorasliji historiji i hrabrosti”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je na kukavičluk u Evropi dok traje rat u Ukrajini kad je istaknuo da je vrijeme da se ukrajinski saveznici iskažu.

Primjedbe su uslijedile nakon što je dobio kritike zapadnih i evropskih saveznika u vezi sa njegovim prijedlogom slanja trupa u Ukrajinu, ideji koju je izložio na konferenciji 26. februara u Parizu.

Nakon toga je većina Macronovih evropskih saveznika izjavila da neće slati trupe u Ukrajinu, dok su francuski zvaničnici također insistirali na tome da se takve snage mogu poslati kao podrška operacijama kao što je deminiranje, a ne borba protiv ruskih snaga.

- OGLAS -

“Sigurno se približavamo trenutku za Evropu u kojem će biti potrebno ne biti kukavice. Evropu je prepolovila, moramo to ispravno reći, kukavičluk i volja jednog dijela Evrope da ne vidi poteškoće druge, pa je sudbinu Evrope prepustio totalitarizmu”, naznačio je francuski predsjednik prilikom današnje posjete Češkoj.

Rat se vratio na evropske teritorije, a “sile koje su postale nezaustavljive” svakodnevno proširuju svoje prijetnje, rekao je dalje Macron.

- Advertisement -

“Moramo biti dorasliji historiji i hrabrosti koju ona uključuje”, tvrdi on.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA