16.6 C
Sarajevo
08.09.2024

Mahmutbegović na Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti pri VE u Strazburu

 Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, u svojstvu sekretara bh. delegacije, prisustvuje 36. sjednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti pri Vijeću Evrope, koja se održava od 2. do 4. aprila u Strazburu na temu “Načelnici kao čuvari demokratije”.

Imajući u vidu teškoće s kojima se suočavaju lokalne i regionalne vlasti i njihovi izabrani predstavnici, članovi Kongresa će održati niz debata čiji fokus će biti tema “Gradonačelnici pod pritiskom”. Poseban akcent u debatama bit će i na pitanjima rješavanja urbano-ruralne podjele i finansijske naknade izabranih lokalnih i regionalnih predstavnika u obavljanju njihovih dužnosti.

Nadovezujući se na napore Kongresa u cilju promociju etike u javnoj službi, članovi će održati i debate o borbi protiv nepotizma unutar lokalnih i regionalnih vlasti, štiteći zviždače i otvorene vlade na regionalnom nivou. Na dnevnom redu će se naći i rasprava o doprinosu Kongresa Helsinškom procesu o budućnosti Vijeća Evrope koji je iniciran od strane finskog predsjedavanja Odborom ministara, kao i debata o budžetu i resursima Kongresa za naredni dvogodišnji period    (2020.-2021.).

- OGLAS -

Planirano je da Kongres, u okviru svojih aktivnosti monitoringa, usvoji dva izvještaja o lokalnoj i regionalnoj demokratiji u Poljskoj i Republici Moldaviji. Članovi Kongresa će na dnevnom redu imati i tri  izvještaja o izborima i to: za kantonalne skupštine u Bosni i Hercegovini (7. oktobra 2018. godine), o lokalnim vlastima u Poljskoj (21. oktobra 2018. godine) i Republici Sloveniji    (18. novembra 2018. godine).

Kao član političke grupe EPP/CEE, potpredsjednica FBiH prisustvovala je plenarnoj sjednici na kojoj je usvojen Izvještaj Predsjedništva političke grupe, te učestvovala u radu Odbora za tekuće poslove, čiji je član, saopćeno je Kabineta potpredsjednice FBiH.  

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA