15.5 C
Sarajevo
21.05.2024

Majka Navaljnog dobila službenu obavijest: Ovo je uzrok smrti

Osoblje kaznene kolonije reklo je majci i advokatu Alekseja Navalnog da je najpoznatiji kritičar Kremlja umro od “sindroma iznenadne smrti”, objavio je danas na X-u Ivan Ždanov, istaknuti saveznik Navalnog. 

Navalnijeva glasnogovornica danas je rekla da nije poznato gdje je njegovo tijelo odvezeno jer mrtvačnica, koja se nalazi blizu arktičkog zatvora u kojemu je umro, tvrdi da nije primila njegovo tijelo. 

Navalni, 47-godišnji bivši advokat, onesvijestio se i umro u petak nakon šetnje u kaznenoj koloniji “Polarni vuk” u Karpu, oko 1900 kilometara sjeveroistočno od Moskve gdje je služio 30 godina kazne, objavila je zatvorska uprava. 

- OGLAS -

Navalnijeva glasnogovornica Kira Jarmiš rekla je da je njegova majka Ljudmila dobila službenu obavijest o smrti sina. Navalni je umro 16. februara u 14:17 sati po lokalnom vremenu, navodi se u toj obavijesti. 

“Zahtijevamo da se tijelo Alekseja Navalnog odmah preda njegovoj obitelji”, rekla je Jarmiš.

- Advertisement -

Jarmiš je na platformi X objavila da je zatvorski zaposlenik rekao da su ruski istražitelji odnijeli tijelo Navalnog u Salehard, grad blizu zatvora. 

Kada su Navalnijeva majka i advokat stigli u mrtvačnicu u Salehardu, mrtvačnica je bila zatvorena i uvjerili su se da nema Navalnijevog tijela, rekla je Jarmiš. 

“Zatvorena je, uprkos uvjeravanjima kolonije da radi i da je Navalnijevo tijelo ondje”, rekla je glasnogovornica. 

“Advokat je nazvao telefonski broj koji se nalazio na vratima. Rečeno mu je da je već sedma osoba koja ih je danas nazvala. Nemaju Aleksejevo tijelo u mrtvačnici”, dodala je. 

Zaposlenik u jedinoj mrtvačnici u Salehardu rekao je Reutersu da Navalnijevo tijelo nije stiglo. 

“Istražni odbor ima milion opcija”, rekao je zaposlenik, koji nije htio otkriti svoj identitet, nabrajajući druge gradove u regiji – Labitnangi, Nadim i Urengoj – u koje je Navalnijevo tijelo moglo biti poslano.

“U Salehardu imamo samo jednu mrtvačnicu”, rekao je. “Nisam nikoga zaprimio, nije bilo tijela…ni papira”, dodao je. 

Najmanje 212 ljudi privedeno je jučer i danas na okupljanjima u sjećanje na Alekseja Navalnog, objavila je skupina za ljudska prava OVD-Info. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA