16.6 C
Sarajevo
29.06.2024

Mark Rutte je novi generalni sekretar NATO saveza!

Rutte je već duži period slovio kao najozbiljnije ime za ovu poziciju te je na kraju i imenovan.

Bivši premijer Nizozemske Mark Rutte danas je i zvanično izabran za novog generalnog sekretara NATO saveza i to dogovorom svih članica Vojno-političke alijanse.

Kako je saopćeno na zvaničnoj stranici NATO saveza, Sjevernoatlantsko vijeće je danas odlučilo imenovati Ruttea na ovu poziciju te će on naslijediti dosadašnjeg generalnog sekretara Jensa Stoltenberga.

“Rutte će preuzeti funkciju od 1. oktobra 2024. godine kada Stoltenbergu ističe mandat nakon što je proveo deset godina na čelu Alijanse”, navedeno je na stranici NATO-a.

- OGLAS -

Stoltenberg je već čestitao Rutteu na mandatu te su zabilježili i zajedničku fotografiju.

Rutte je već duži period slovio kao najozbiljnije ime za ovu poziciju te je na kraju i imenovan. Rutte je više od deset godina obavljao funkciju nizozemskog premijera, a nakon imenovanja nove vlade, i zvanično se povukao iz nizozemske politike.

- Advertisement -

Njegov jedini protukandidat bio je rumunski predsjednik Klaus Iohannis koji se prije nekoliko dana i zvanično povukao iz ove utrke.

“Trajalo je jako dugo. To je komplikovan proces, ali je čast što se to dogodilo”, rekao je Rutte prije nekoliko dana.

U razgovoru s medijima, Rutte je ranije pojasnio zbog čega se odlučio na kandidaturu.

“Uz sve što se dogodilo u Ukrajini i nestabilnost u svijetu i niz ljudi koji su mislili da bih to mogao učiniti, ne možete samo ostaviti stvari sa strane. To je, naravno, nevjerovatno zanimljiv posao”, poručio je Rutte.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA