15 C
Sarajevo
21.09.2024

May: Dogovor o Brexitu mora uspjeti

U nedjelju bi se na summitu u Bruxellesu trebao potvrditi nacrt sporazuma o Brexitu i politička deklaracija o budućim odnosima između EU-a i Velike Britanije.  Ako ta etapa uspješno prođe, Theresa May zatim treba dobiti odobrenje britanskog parlamenta, što je još daleko od sigurnog, zbog protivljenja nekoliko političkih stranaka ali i i zastupnika njezine konzervativne stranke.

“To je dobar sporazum koji pokreće ono za što su ljudi glasali na referendumu o Brexitu u junu 2016.”, rekla je premijerka i dodala da je sada njezina zadaća uvjeriti  ljude u parlamentu, odgovarajući na pitanja slušatelja radija BBC.

“Ukoliko sporazum ne bude postignut vraćamo se na početnu poziciju, s puno nesigurnosti i više podjela”, rekla je i otklonila mogućnost ponovnog pregovaranja o boljem sporazumu s EU-om. May je rekla da Europska unija neće ponovno pregovarati o Brexitu ako britanski parlament odbije aktualnu verziju sporazuma o izlasku. “Ne vjerujem da će nam dati bolji sporazum ako im kažemo ‘ljudima se ovaj ne sviđa, možemo li dobiti drugi”, kazala je May i odbila reći hoće li dati ostavku u slučaju poraza u parlamentu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA