12.7 C
Sarajevo
21.09.2024

May odgađa ključno glasanje o Brexitu?

List citira “ministre i pomoćnike” koji su rekli kako očekuju da May danas objavi da odgađa glasanje. Očekuje se da će izgubiti, a ministri su zabrinuti da bi poraz mogao srušiti njezinu vladu.

May će otputovati u Bruxelles sljedeće sedmice u konačnom pokušaju da Europska unija popravi dogovor o izlasku Velike Britanije iz bloka, piše list, nakon upozorenja kako su potrebni bolji uvjeti da dobije potporu zastupnika.

Glasnogovornik May rekao je u petak da će se glasanje održati sljedeće sedmice uprkos pozivima nekih zastupnika na odgodu.

- OGLAS -

Pojačava se pritisak na May

May, čija budućnost visi o niti, u više navrata je ustrajala na tome da je njezin dogovor, koji predviđa nastavak bliskih veza s EU, jedini na pregovaračkom stolu te da su alternative bolni izlazak iz bloka bez ikakva dogovora, ili možda da uopće nema Brexita.

- Advertisement -

Međutim, pritisak na May tokom vikenda se pojačao pošto je konzervativni zastupnik Will Quince napustio svoju poziciju u vladi u znak otpora njezinu dogovoru, a Sunday Times napominje da se očekuju nove ostavke.

Jedan ministar rekao je za Sunday Times da će napustiti položaj u slučaju glasanja, a list dodaje da su najmanje dva ministra naklonjena brexitu i dva člana stranačkog kluba vrlo blizu tome da daju ostavku.

List je također objavio da neki ministri planiraju drugi referendum o članstvu u EU te naveo da ministar u kabinetu David Lidington i ministar pravosuđa David Gauke to razmatraju kao mogući ishod.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA