12.7 C
Sarajevo
26.10.2024

May opet s Junckerom o Brexitu

May od EU traži dodatne ustupke u vezi s njenim dogovorom za Brexit u nadi da će dobiti podršku duboko podijeljenog britanskog parlamenta, podsjeća Reuters.

“Možete da očekujete da premijerka ima detaljan razgovor sa Junckerom kasnije danas i mislim da, nakon toga, možete da očekujete da državni sekretar (ministar za Brexit) i državni tužilac imaju detaljne razgovore sa (pregovaračem EU) Michelom Barnierom”, rekao je portparol.

Prema njegovim riječima, potrebno je postići pravno obavezujuće promjene koje zadovoljavaju parlament, kako je rekao, da Velika Britanija ne bi ostala “zaglavljena” po pitanju “bekstopa” na neodređeno vrijeme.

- OGLAS -

Dodao je da se može očekivati da će poslanici željeti da detaljno razgovaraju i o tome.

Juncker je ranije ovog mjeseca rekao britanskoj premijerki tokom “robusnih, ali konstruktivnih razgovora” u Briselu da Evropska unija neće ponovo pregovarati s Londonom o sporazumu o Brexitu, prenosi Reuters.

- Advertisement -

Predsjednik Evropske komisije tada je rekao da je May predstavila razne opcije kojima bi trebalo odgovoriti na zabrinutost izraženu u britanskom parlamentu u vezi sa “bekstopom” irske granice.

“Bekstop” je osmišljen tako da se zadrži otvorena granica na ostrvu u slučaju da Velika Britanija napusti EU bez sporazuma. U pitanju je svojevrsna bezbjednosna mreža koja garantuje da neće biti “tvrde granice” između dvije Irske, čak i ako Velika Britanija napusti EU bez sporazuma.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA