11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Meksiko: Broj poginulih u eksploziji naftovoda porastao na 85

Broj poginulih u eksploziji naftovoda u centralnom Meksiku je porastao na 85, a 58 povrijeđenih je hospitalizirano, prenosi Anadolu Agency (AA).

Eksplozija ilegalnog naftovoda dogodila se u petak u malom gradu Tlahuelilpan, stotinjak kilometara sjeverno od Mexico Cityja, dok su ljudi krali gorivo.

Meksički ministar zdravstva Jorge Alcocer izjavio je da nadležne službe rade na saniranju štete i vode istragu o eksploziji.

- OGLAS -

“Ovo što se desilo ovdje trebalo bi da služi kao primjer za cijelu naciju da se ujedini u borbi koju predsjednik sprovodi protiv ove bolesti”, kazao je ranije Jorge Aguilar Lopez, glavni zdravstveni službenik u Tlahuelilpanu.

Tragedija se dogodila svega tri sedmice nakon što je novi meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador pokrenuo ofanzivu protiv bandi pljačkaša koji su bušili naftovode i pravili ilegalne priključke kako bi izvlačili gorivo. U prvih deset mjeseci zabilježen je 12.581 ilegalni priključak, što je u prosjeku 42 dnevno.

- Advertisement -

Krađa goriva godišnje Meksiko košta oko tri milijarde dolara, a vlasti su zatvorile neke naftovode. To je dovelo do težeg snabdijevanja gorivom pa pred benzinskim pumpama čekaju dugi redovi vozila.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA