15.5 C
Sarajevo
19.09.2024

Meksiko i SAD postigli veliki sporazum

Američki predsjednik Donald Trump suspendovao je plan uvođenja novih carina Meksiku nakon što je ta zemlja prihvatila da preduzme snažne mjere s ciljem suzbijanja priliva migranata iz zemalja Centralne Amerike u SAD.
U zajedničkoj deklaraciji dvije zemlje, koja je objavljena kasno sinoć, navodi se da će SAD odmah proširiti primjenu programa kojim se vraćaju tražioci azila sa južne granice nazad u Meksiko, dok se njihovi slučajevi pravno ne riješe.

U deklaraciji se navodi da će, u međuvremenu, Meksiko tim ljudima ponuditi zaposlenje, medicinsku njegu i mogućnost obrazovanja.

Meksiko se, također, saglasio da preduzme aktivnosti bez presedana i poveća mjere bezbjednosti kako bi se suzbila neregularna migracija, uključujući raspoređivanje pripadnika meksičke Nacionalne garde na teritoriji te države, posebno na južnoj granici sa Gvatemalom.

- OGLAS -

Isti izvor navodi da će Meksiko preduzeti odlučne mjere protiv mreže krijumčara ljudima i organizacijama koje trguju ljudima i njihovih nezakonitih finansijskih i transportnih mreža.

Ovim je, bar za sada, otklonjena prijetnja SAD o uvođenju novih tarifa na robu iz Meksika, navodi AP.

- Advertisement -

Trump je ranije na Twitteru napisao da će Meksiko, ukoliko se ne postigne sporazum, od ponedjeljka, 10. juna, početi da plaća carine za izvoz robe u SAD u iznosu od pet posto.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA