11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Merkel i Macron potpisali sporazum o jačanju savezništva Njemačke i Francuske

Na srdačnoj ceremoniji u njemačkom pograničnom gradu Aachenu, simbolu evropske sloge, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron nastojali su pokazati spremnost da osvježe svoje čelništvo u često osporavanom projektu EU.

Oni žele da Sporazum iz Aachena na 116 stranica, dogovoren tokom protekle godine, unaprijedi Jelisejski sporazum iz 1963. o poslijeratnom pomirenju, te da imupls evropskom jedinstvu koje je ugroženo Brexitom, imigracijom i krizom eurozone.

Mi radimo ovo, jer živimo u posebnim vremenima kada su nam potrebni odlučni, jasni i posebni odgovori okrenuti budućnosti – izjavila je Merkel, naglašavajući da je Aachen bio dom za Charlemagnea, koga je nazvala “ocem Evrope”.

- OGLAS -

U vrijeme kada Evropi prijeti nacionalizam, koji buja unutar nje, kada Evropu potresaju bolovi Brexita i zabrinjavaju je globalni izazovi koji su daleko van nacionalnih granica, Njemačka i Francuska moraju preuzeti odgovornost kako bi pokazali put naprijed – dodao je Macron.

Bez ulaženja u detalje, sporazum obavezuje dvije strane na tješnje veze u vanjskoj i odbrambenoj politici, ali malo čini na provedbi ekonomske reforme eurozone.

- Advertisement -

Sabine von Oppeln, ekspert za njemačko-francuske odnose na Slobodnom univerzitetu u Berlinu, komentirajući slab napredak u reformi eurozone kazala je da “njemačka strana ne odgovara na Macronove ideje, što je naravno potaknuto nacionalnim interesima”.

Ovi bi mogla biti prilika za istinsku obnovu saradnje, ali strahujem da smo propustili priliku za to – dodala je ona, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA