12 C
Sarajevo
02.03.2024

Mike Pompeo: SAD neće povlačiti diplomatsko osoblje iz Venecuele

Ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mike Pompeo izjavio je kako Washington neće povlačiti diplomatsku misiju iz Caracasa jer vlast predsjednika Venecuele Nicolasa Madura ne smatra legitimnom, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Venecuele Maduro sinoć je saopćio da prekida diplomatske odnose sa SAD-om i dao je rok američkim diplomatama da za 72 napuste tu latinoameričku zemlju.

Venecuela je poprište masovnih protesta koje predvodi opozicija koja ima većinu u parlamentu te zemlje. Američki predsjednik Donald Trump podržao je venecuelansku opoziciju i njenog lidera Juana Guaida koji se proglasio privremenim šefom države.

- OGLAS -

Guaido je nakom Madurove naredbe o protjerivanju američkih diplomata poručio kako će opozicija omogućiti ostanak osoblja američke diplomatske misije u Venecueli.

“SAD podržava Guaida u naporima da formira privremenu vlast i spremni smo podržati ga u očuvanju diplomatske mreže“, poručio je Pompeo.

Naglasivši kako SAD neće povlačiti diplomate iz Venecuele, Pompeo je poručio da aktuelni predsjednik te zemlje Maduro više nema ovlasti da prekida odnose sa drugim zemljama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA