12.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Moon spreman na četvrti samit s Kim Jong Unom

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je u ponedjeljak da je spreman za četvrti samit sa sjevernokorejskim čelnikom  Kim Jong Unom kako bi pomogao posustalim nuklearnim pregovorima između Sjevera i Sjedinjenih Država.

Moonovi komentari uslijedili su nakon nekih od najoštrijih Kimovih dosadašnjih kritika diplomatske uloge Južne Koreje u prošloj sedmici, optužujući Seul da djeluje kao “posrednik koji je prekoračio ovlasti” i zahtijevajući da se Jug distancira od Washingtona i snažnije podrži poziciju Sjevera.

Moon se sastao s Kimom tri puta u prošloj godini i također je dogovorio nuklearne pregovore između Sjeverne Koreje i SAD-a nakon napetosti izazvanih nuklearnim probama i ispaljivnjem raketa Sjevera i razmjene ratnih prijetnji između Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

- OGLAS -

– Kada god Sjeverna Koreja bude spremna, nadamo se da bi se Južna i Sjeverna Koreja mogle sastati i održati konkretne i praktične rasprave o ostvarenju napretka koji je daleko veći od onoga ostvarenog u dva samita između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država – izjavio je Moon tokom sastanka s visokim savjetnicima. 

Moon se sastao s Trumpom u Washingtonu prošle sedmice, gdje su se dvojica čelnika usaglasila oko značaja nuklearnih pregovora sa Sjevernom Korejom, ali nisu objavili konkretan plan ponovnog pokretanja dijaloga.

- Advertisement -

Moon je proveo prošlu godinu ulažući značajne napore u stabiliziranje teško ostvarenog detanta na Korejskom poluotoku i poboljšanje veza između dvije Koreje. Također je lobirao za prvi samit između Trumpa i Kima u junu prošle godine, na kome su dvojica čelnika dogovoril nejasno intonirano zajedničko saopćenje o Korejskom poluotoku bez nuklearnog oružja, ne navodeći kako bi se to moglo ostvariti, prenosi Associated Press.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA