11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Na antiislamskim protestima u Norveškoj oskrnavljen Kur'an

Čelnica ekstremno desničarske grupe ”Stop Islamisation of Norway-SION” (Zaustavite islamizaciju Norveške) Anna Braten, koja je organizirala proteste za zabranu islama u Norveškoj, bacila je primjerak Kur’ana na pod.

Protesti su organizirani u Drammenu, udaljenom oko 45 kilometara od Osla, a u kojem žive brojni muslimani.

Članovi SION-a su tražili zabranu islama u Norveškoj, a njihova čelnica Braten je poručila kako u toj zemlji nema mjesta islamu i da primjerke Kur’ana treba u potpunosti uništiti, javlja Anadolija.

- OGLAS -

Potom je jedan od primjeraka svete knjige muslimana uzela u ruke kako bi ga pocijepala, a intervenisala je i policija. Nakon toga, Braten je bacila primjerak Kur’ana na pod i počela vrijeđati muslimane.

Inge Lansrud, iz Policijske uprave Oslo, za norvešku novinsku agenciju NTB ističe kako su demonstracije prekinute zbog provokacija.

- Advertisement -

Prošlog mjeseca lider ekstremno desničarske grupa Stram Kurs Rasmus Paludan u Danskoj je u naselju u kojem žive brojni muslimani zapalio primjerak Kur’ana, a prije dvije sedmice Marco de Wit, čelnik ekstremno desničarske partije u Finskoj Suomen Kansa Ensin, također je bacio primjerak Kur’ana na pod.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA