11.6 C
Sarajevo
16.09.2024

NATO slavi 70 godina, proslavu kvare Rusija i Trump

Organizacija Sjevernoatlantskog ugovora sa svojih današnjih 29 zemalja članica proslavit će svoj 70. rođendan sastankom ministara vanjskih poslova u srijedu i četvrtak u Washingtonu, gdje će, u reminiscenciji na hladni rat, Rusija biti glavna tema. Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je uoči godišnjice da će ministri raditi na tome da “NATO bude tu i idućih 70 godina” i kritizirao je Rusiju zbog ansksije ukrajinskog poluotoka Krima 2014.

Ali ako je suprotstavljanje Rusiji poznata uloga za NATO, njegova aktualna unutarnja dinamika nije. Američki predsjednik Donald Trump neprestano kritizira i grdi svoje saveznike. Trump od početka mandata pritišće države članice da ispune zajednički zadani cilj o izdvajanju dva posto BDP-a na obranu. Čak se i podrugljivo zapitao ima li smisla braniti male države NATO-a kao što je Crna Gora. “Kada razgovaram sa svojim kolegama, oni uvijek počinju s izjavom da ‘Amerika mora napraviti to i to.. jer Rusija predstavlja prijetnju'”, rekao je Pompeo forumu konzervativnog magazina National Review. “Onda ih upitate: ‘Odlično, a recite mi što ste vi spremni učiniti?’ A oni odgovaraju da njihovi birači ne vole trošiti novac na obranu'”, kazao je Pompeo.

Čelnici NATO-a održat će godišnji summit u prosincu u Londonu, ali neće biti upečatljivih proslava 70. godišnjice. To je u velikoj suprotnosti s načinom na koji je obilježena 50. godišnjica 1999. godine. Čelnici država posjetili su Bijelu kuću u kojoj je tada stolovao Bill Clinton, u članstvo su primljene Češka, Mađarska i Poljska, a planiralo se i daljnje bombardiranje Srbije.

- OGLAS -

Ove godine šefovi diplomacije govorit će u Anthemu, novoj i modernoj koncertnoj dvorani u američkom glavnom gradu. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sastat će se s Trumpom u utorak u Bijeloj kući, a idućeg dana govorit će pred oba doma Kongresa. NATO je u četvrtak produžio mandat Stoltenbergu za dvije godine, do kraja 2022. Ako ostane do kraja mandata postat će drugi najdugovječniji šef NATO-a nakon bivšeg nizozemskog ministra vanjskih poslova Josepha Lunsa koji je bio glavni tajnik od listopada 1971. do svibnja 1984.

Stoltenberg je popularan među saveznicima, a voli ga i Trump koji ga smatra zaslužnim za povećanje europskog izdvajanja za obranu, rekli su diplomati. Derek Chollet, savjetnik za obranu bivšeg predsjednika Baracka Obame, rekao je kako očekuje da članice NATO-a naglase trajnu vrijednost saveza. “Međutim, brigu izaziva Trump”, rekao je Chollet. “Ljudi su zabrinuti da je osnivač saveza postao najmanje poduzetan član”.

- Advertisement -

Chollet je rekao da su zadnje godine pokazale da je Rusija i dalje glavna prijetnja NATO-u, ali je istaknuo da bi se savez također mogao više posvetiti izazovima koje svojim brzim napredovanjem izaziva Kina. “Zapitajte se koliko Rusija i Kina imaju partnera koji su voljni raditi s njima i braniti ih u duhu svi za jednoga, jedan za sve”, kazao je. “Usprkos svojim problemima NATO je jedinstvena prednost koja nije postojala u povijesti i Sjedinjene Države trebaju biti sretne da je imaju”, rekao je Chollet.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA