15 C
Sarajevo
27.07.2024

Netanyahu o “sporazumu stoljeća“ razgovarao s Trumpovim asistentom Berkowitzem

 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarao je s asistentom i savjetnikom američkog predsjednika Donalda Trumpa Avijem Berkowitzem, prenosi Anadolu Agency (AA).

Lokalni mediji javljaju da je Netanyahu sinoć u uredu u Zapadnom Jerusalemu primio Berkowitza, a da je sastanku prisustvovao i američki ambasador u Izraelu David Friedman.

Glavna tema sastanka bio je plan zvaničnog Washingtona o rješavanju izraelsko-palestinskog konflikta, a koji se u javnosti najavljuje kao “sporazum stoljeća”.

- OGLAS -

Iz Netanyahuovog ureda nisu objavljeni detalji sastanka.

Trumpov plan rješavanja bliskoistočne krize takozvanim “sporazumom stoljeća“ do sada nije predstavljen javnosti, a neki mediji su pisali kako sadrži brojne odredbe koje idu na štetu Palestinaca, uključujući očuvanje ilegalnih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i predavanje Jerusalema u cjelosti pod kontrolu Izraela. Isti izvori tvrde da plan uopće ne tretira pravo na povratak protjeranih blizu šest miliona Palestinaca.

- Advertisement -

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas kazao je da to nije “sporazum stoljeća”, već “šamar stoljeća” koji ne sadrži ništa povoljno po Palestince, izuzet nekih ekonomskih podrški.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA