11.6 C
Sarajevo
21.09.2024

Novi car Naruhito preuzeo tron Japana

Japanski car Naruhito obećao je ispuniti svoju ulogu “simbola države i jedinstva”, u svom prvom javnom obraćanju od kada je preuzeo tron, javlja BBC.

Novi 59-godišnji car je govorio dok je službeno započeo svoju vladavinu u srijedu na kratkoj, ali simboličnoj ceremoniji u carskoj palači.

Naruhito je naslijedio oca, 85-godišnjeg Akihita, koji je abdicirao navodeći kao razloge za taj čin svoju dob i loše zdravlje.

- OGLAS -

On je prvi japanski car koji je odstupio u posljednjih više od 200 godina.

Akihito, koji će sada biti poznat kao car emeritus, tokom svoje vladavine postao je omiljen među Japancima, zbog mnogobrojnih susreta s onima koji su suočeni sa bolestima ili katastrofama.

- Advertisement -

U svom govoru, car Naruhito je odao počast svom ocu i obvezao se pokazati istu odanost svom narodu.

– Zaklinjem se da ću dosljedno slijediti put kojim je išao i car emeritus … i ispuniti svoju odgovornost kao simbol države i jedinstva naroda Japana – kazao je Naruhito.

Naruhito je tehnički postao imperator tačno u ponoć, u noći kada je vladavina njegova oca došla do kraja – obilježavajući početak nove Reiwa ere.

U srijedu ujutro njegovo je mjesto i formalizirano dok je simbolički preuzeo sveto carsko priznanje – mač i dragulj – koji su se prenosili kroz generacije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA