12.7 C
Sarajevo
20.10.2024

Novi neredi na antivladinim protestima u Sudanu: Poginule najmanje tri osobe

Najmanje tri osobe poginule su tokom nereda na antivladinim protestima u Sudanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Širom Sudana već nekoliko sedmica traju masovni antivladini protesti koji su organizirani zbog rasta cijena, inflacije i sve lošije ekonomske situacije u toj zemlji.

Protesti su i sinoć održani u više sudanskih gradova, a demonstranti traže ostavku predsjednika te zemlje Omara al-Bashira koji je na čelu države od 1989. godine.

- OGLAS -

Sudanska novinska agencija SUNA javlja kako su najmanje tri osobe smrtno stradale u neredima koji su tokom protesta izbili na ulicama Omdurmana, grada koji je smješten zapadno od Khartouma.

Glasnogovornik policije Hashim Ali Abdurrahim saopćio je kako je policija intervenirala zbog ilegalnih protesta u Omdurmanu.

- Advertisement -

“Dobili smo informacije da su najmanje tri osobe poginule, a da ih je više povrijeđeno tokom nereda na ulicama. Slučaj istražuje nadležno tužilaštvo”, kazao je Abdurrahim.

Komitet sudanskih ljekara saopćio je da su u neredima poginule tri, a ranjeno osam osoba. U saopćenju se navodi da je većina stradalnika zadobila prostrelne rane zadane vatrenim oružjem.

Prema posljednjim informacijama, na protestima u Sudanu od 19. decembra su poginule najmanje 22, a povrijeđeno je više od 400 demonstranata.

Sudanski predsjednik Al-Bashir je poručio demonstrantima i opoziciji da na vlast mogu doći samo demokratskim putem i da se spremaju za izbore koji će se održati 2020. godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA