12.7 C
Sarajevo
27.07.2024

Obustavljena isporuka pomoći za Gazu brodovima

Brodovi s humanitarnom pomoći obustavili su isporuke za Gazu nakon napada na vozila World Central Kitchen.

Nakon izraelskog napada na vozila s humanitarnom pomoći u ponedjeljak, brod koji je trebao isporučiti pomoć s Kipra otplovio je natrag u luku Larnaca.

Inače, Luka Larnaca na Kipru polazište je za brodove koji isporučuju humanitarnu pomoć izgladnjelim stanovnicima Gaze kroz novouspostavljeni pomorski koridor.

- OGLAS -

Nakon što je prvi brod 15. marta uspješno dopremio pomoć, u ponedjeljak je kraj obale enklave stigao brod Jennifer, u pratnji brodova Open Arms i Ledra Dynamic. Na njima je bilo oko 250 tona pomoći, a zajedno s pratećim plovilima prevozili su oko 400 tona hrane.

Organizacija World Central Kitchen (WCK) uspjela je iskrcati samo 100 tona s brodova. Dostava je prekinuta kada je sedam humanitarnih radnika organizacije ubijeno u izraelskom napadu dok su dostavljali novu pomoć u ponedjeljak.

- Advertisement -

Prema WCK-u, unatoč prethodnoj koordinaciji s izraelskom vojskom, njihova vozila su gađana kada su napuštali skladište u Deir al-Balahu gdje su iskrcavali hranu koja je stigla morem. Kao rezultat toga, WCK je obustavio operacije u tom području i brodovi su se vratili na Kipar, potvrdile su lokalne vlasti.

Istovremeno, nekoliko dobrotvornih organizacija objavilo je kraj svojih operacija u Gazi kao rezultat napada. S druge strane, Izrael je napad na humanitarne radnike nazvao teškom greškom.

Sedam humanitarnih radnika ubijeno je u izraelskom napadu na vozila dok su dostavljali hranu, uključujući državljane Australije, Poljske, Velike Britanije, dvojnog državljanina Sjedinjenih Država i Kanade, te jednog Palestinca.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA