19 C
Sarajevo
15.06.2024

Oglasili se “Hamas” i “Islamski džihad” nakon UN-ove rezolucije o Gazi

Palestinski pokreti, Hamas i Islamski džihad, pozdravili su rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koju su sponzorirale Sjedinjene Američke Države o prekidu vatre u Gazi.

Prema palestinskoj novinskoj agenciji Samaa, Hamas je u saopćenju pozdravio rezoluciju.

“Pozdravljamo ono što je uključeno u rezoluciju Vijeća sigurnosti u vezi s trajnim prekidom vatre u Pojasu Gaze, potpunim povlačenjem (vojnih snaga) iz Pojasa Gaze, razmjenom zarobljenika, obnovom, povratkom raseljenih osoba u mjesta njihova prebivališta, odbijanje bilo kakvih demografskih promjena u Pojasu Gaze ili smanjivanje njene teritorije, te pružanje potrebne pomoći našim ljudima u Pojasu”, navodi se u saopćenju Hamasa.

- OGLAS -

Hamas je izrazio spremnost na saradnju s posredničkim stranama za ulazak u indirektne pregovore o provedbi prijedloga koji su u skladu sa zahtjevima palestinskog naroda.

Hamas je u saopćenju također istaknuo nastavak nastojanja i zajedničke borbe za postizanje nacionalnih prava, uključujući pravo na povratak i samoopredjeljenje, a prije svega za “istjerivanje okupatora”, formiranje nezavisne palestinske države s al-Qudsom (Jerusalemom) kao glavnim gradom.

- Advertisement -

​Odvojeno, Islamski džihad je objavio da “iako je rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a odobrena sa zakašnjenjem od više od osam mjeseci, slažemo se s onim što je navedeno u ovoj rezoluciji, posebno u pogledu otvaranja vrata, postizanja potpunog zaustavljanja agresije i nadiranja, te potpunog povlačenja neprijatelja iz Pojasa Gaze”.

Islamski džihad je dodao da je stajanje i otpor palestinskog naroda ono što tjera neprijatelja da se preda.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u ponedjeljak rezoluciju koju su izradile SAD u kojoj se pozdravlja prijedlog prekida vatre u Gazi koji je najavio predsjednik Joe Biden i poziva Hamas da ga prihvati. Četrnaest članica Vijeća sigurnosti od petnaest zemalja glasalo je za Nacrt rezolucije, ali je Rusija s pravom veta bila suzdržana.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA