10.5 C
Sarajevo
22.04.2024

Opasne poruke iz Moskve: “Ako NATO pošalje trupe u Ukrajinu, gotovo je!”

Kremlj je nakon najave da države Evropske unije i NATO-a razmišljaju o slanju trupa u Ukrajinu sugerirao da bi sukob između Rusije i vojnog saveza NATO-a predvođenog SAD-om postao neizbježan u tom slučaju.

Švedska, Poljska i Češka ogradile su se od izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je u jučer na sastanku evropskih lidera u Jelisejskoj palači rekao da “nema konsenzusa” o slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, ali da “ništa ne bi trebalo biti isključeno”.

Namjera okupljenih je bila ojačati podršku Ukrajini, postići bolju koordinaciju pomoći i poslati poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je Evropa odlučna da doživi njegov neuspjeh.

- OGLAS -

“Sama činjenica da se razgovara o mogućnosti slanja određenih kontingenata u Ukrajinu iz zemalja NATO-a je veoma važan novi element”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na pitanje o Makronovim primjedbama.

“U tom slučaju, ne bismo morali da govorimo o vjerovatnoći, već o neizbježnosti (direktnog sukoba)”, obznanio je Peskov na pitanje novinara koji bi bili rizici direktnog sukoba Rusije i NATO-a ako članice NATO-a pošalju svoje trupe da se bore u Ukrajini.

Podsjećamo, ukrajinske snage svakodnevno izvještavaju o nestašici oružja i municije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA