11.6 C
Sarajevo
16.09.2024

Ovaj film o pedofiliji u Crkvi potresao je Poljsku

Nakon što je u Poljskoj prikazan potresan dokumentarac o slučajevima seksualnog zlostavljanja maloljetnika u redovima Crkve “Samo nemoj reći nikome”, Poljska je odlučila postrožiti zakone te je ovog četvrtka izglasala povećanje zatvorske kazne s 15 na 30 godina, kao i ukidanje zastare za pedofiliju, javlja BBC.

Poljski parlament povećao kaznu za pedofile

Nakon burne rasprave u javnosti poljski parlament ovog četvrtka usvojio je s ogromnom većinom glasova (263 za, 3 protiv, 3 suzdržana) novi zakon prema kojem osuđeni pedofili mogu dobiti do 30 godina zatvorske kazne ili u najozbiljnijim slučajevima čak i doživotnu kaznu.

- OGLAS -

Izglasavanje novog zakona došlo je nakon objave potresnog dokumentarca braće Tomasa i Mareka Sekielski koji se prošle subote pojavio na YouTubeu, a do danas ga je pogledalo više od 18 milijuna ljudi. No iz vladajuće stranke Pravo i pravda rekli su kako se na novom zakonskom prijedlogu radilo mjesecima ranije. Zakon sada treba potvrditi senat.

 
Katolička crkva u Poljskoj prolazi kroz krizu

Katolička crkva u Poljskoj, kao i drugdje u svijetu, prolazi tešku krizu i gubitak moralnog autoriteta u društvu. Nakon što je prošle godine objavljen film “Kler”, u javnosti se počelo otvorenije pričati o seksualnim zlostavljanjima unutar Katoličke crkve. Poljski biskupi tada su se ispričali zbog pedofilskih zločina, a sada su ponovili ispriku.

- Advertisement -

“Ispričavam se za svaku povredu koju su izazvali pripadnici Crkve”, rekao je nadbiskup Wojciech Polak, primas poljske Crkve te poručio da se istraže svi zločini o kojima se govori u dokumentarcu “Samo nemoj reći nikome”.

U filmu se optužuje i bivšeg ispovjednika Leche Walesa

U spomenutom filmu nekadašnje žrtve seksualnog nasilja svećenika progovaraju o tome što im se dogodilo te kako se danas s tim nose.

Jedan od svećenika kojeg se u filmu optužuje za seksualno zlostavljanje jest i pokojni Franciszek Cybula koji je bio jedan od najutjecajnijih svećenika u Poljskoj i ispovjednik bivšeg predsjednika Lecha Walese.

Osim promjene zakonskog okvira, ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro u ponedjeljak je imenovao istražiteljski tim čiji je zadatak istraga zločina o kojima se govori u dokumentarcu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA