1.6 C
Sarajevo
23.04.2024

Palestinske grupe počele pregovore o nacionalnom pomirenju u Moskvi

Palestinske grupe započele su danas novu rundu pregovora o nacionalnom pomirenju u Moskvi u prisustvu ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova, javlja Anadolija.

Bassam al-Salhi, generalni sekretar Palestinske narodne partije, rekao je za Anadoliju da je Lavrov počeo svoj govor na sastanku naglašavajući podršku Rusije pravu palestinskog naroda da uspostavi svoju nezavisnu državu na teritoriji iz 1967. godine i sa Istočnim Al-Qudsom (Jerusalem) kao glavnim gradom.

On je također naveo da Lavrov potvrđuje stalne napore Rusije za prekid vatre u Gazi. Al-Salhi je dalje kazao da Lavrov smatra američko “usamljeno sponzorstvo“ palestinsko-izraelskog mirovnog procesa razlogom njegovog neuspjeha koji je doveo do pogoršanja situacije na Bliskom istoku.

- OGLAS -

Palestinske grupe politički su podijeljene od 2007. godine na dva bloka i to na onaj koji predvodi Fatah na Zapadnoj obali i onaj koji Hamas predvodi u Gazi.

Proteklih godina održano je više pregovora, ali nije došlo do dogovora o prevazilaženju političkog raskola među palestinskim grupama.

Rusija je 16. februara najavila da će ugostiti palestinske grupe koje će održati unutarpalestinske pregovore od 29. februara do 2. marta.

Pregovori u Moskvi se održavaju u jeku izraelskog razornog napada na Pojas Gaze koji traje od 7. oktobra i koji je do sada odnio živote više od 30.000 Palestinaca.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA